Rosslynlee Elmegyógyintézet

A skóciai Rosslynlee Elmegyógyintézet, a fővárostól, Edinburgh-tól 11 km-re délre található,  a Da Vinci-kód című regényben is megjelenő híres Roslin kápolna közelében.

William Lambie Moffatt mérnök által tervezett intézet 1874-ben nyitotta meg először kapuit, körülbelül 500 betegnek adva otthont. Az 1980-as évek óta létszáma fokozatosan csökkent, az intézményen kívüli ellátás gyakorisága miatt. 2011-ben zárt be végleg.  A fémtolvajok és vandálok ellenére, az épület még ma is áll, elég sok orvosi eszköz, berendezés is megmaradt. Ennek ellenére állapota jelentősen leromlott az elhagyatottság és a skót időjárás viszontagságai miatt.  A gazzal felvert, illetve félig leszakadt emeletek, a megrozsdásodott kórházi ágyak, a penésszel és gombával beborított egykori gumiszobák horrorisztikus látványt nyújtanak. De valamiért úgy érzi az ember, hogy fénykorában sem lehetett sokkal vidámabb hely. Ilyenkor érzem úgy, hogy bárcsak mesélni tudnának a falak. Azt, hogy lenne mit elmondani mi sem bizonyítja jobban annál, hogy egy itt dolgozó orvos könyvet is írt az itt töltött évekről.

Sajnos, aki látogatni szeretné, az már nem sokáig teheti ezt meg, ugyanis lakónegyedet terveznek építeni a helyére. 

Skóciába költözésem óta ez volt a legelső elhagyatott épület, amit bejártam. Ellentétben a többi hasonló kalandommal, ide viszonylag egyszerű volt a bejutás, bár kerítések alatt, ablakokon át kellett bemásznunk, s mindvégig figyelmeztető táblák, kamerák szembesítettek akciónk nem teljesen legális voltával. Ám amiatt, amit ott találtunk egyáltalán nem bántuk ezt a kis illegalitást.

 

 A képre kattintva megnyílik a galéria.